Fräscha recept till nya kärnkraftsprojekt (28.6.2022)

Kind Atom Ab är ett nytt företag grundat för att stöda planeringen och ledningen av nya kärnkraftsprojekt både i Finland och i andra länder. Företagets hemort är Helsingfors. Kind Atom bidrar med nya recept för projektstyrningen, inklusive allt från preliminära utredningar till driften av kraftverken.

Enbart i Norden är behovet stort för ny ren energiproduktion. Förutom att vindkraften bör byggas ut, behövs även kärnkraft med stabil energiproduktion. Utsikterna är redan nu goda för byggandet av nya förenklade och serietillverkade reaktorer. På många håll ser det ut som om nya byggprojekt kan inledas ännu under detta årtionde.

Kind Atoms verksamhet startas av expertkvartetten Timo Okkonen, Janne Liuko (fr.o.m. 1.8.2022), Sakari Kotola (fr.o.m. 1.9.2022) och Ville Välikangas. Som rådgivare ansvarar Timo för projekthelheterna, Janne för tekniska lösningar, Sakari för intressentgrupper och Ville för digitala projektlösningar.  Mer information om Kind Atom och grundarna hittar du på adressen www.kindatom.com.

”Under åren 2019 – 2020, då vi arbetade i Fennovoima’s ledningsgrupp, insåg vi att vi delar samma värderingar och kan lösa även de svåraste problemen tillsammans”, konstaterar Janne Liuko och Timo Okkonen. ”På Kind Atom fokuserar vi på att investerare, driftorganisationer samt organisationer som köper produktionen kan räkna med att anläggningsprojekten lyckas. Vi är oberoende av anläggningsleverantörer men utgör samtidigt en viktig länk mellan projektkunden och leverantören.”

Trots att kärnkraften är och förblir primärt en nationell fråga, erbjuder framtiden nya möjligheter till internationella synergier. Kind Atom vill spela en innovativ roll i ett nytt ekosystem, som håller på att skapas för att utveckla fräscha tillvägagångssätt för framtida projekt och driften av verken. På detta sätt kan man svara på intressenternas förväntningar på ett hållbart sätt, både vad gäller kärnsäkerhet och ekonomi.

”Vår planet längtar, mer än någonsin, efter snäll och ren energi, vilket kräver en hel del nytänk, en gemensam helhetsbild samt genomtänkta planer för nya projekt”, säger Timo Okkonen. Janne Liuko tillägger att ”de centrala parterna i projekten bör fokusera mer på de egentliga behoven i stället för att maximera kraven på varandra. På så sätt möjliggör vi väl motiverade beslut och effektivt samarbete mellan alla inblandade organisationer.”

 

Ytterligare information

Timo Okkonen                          timo@kindatom.com                +358 50 412 9668

Previous
Previous

Fresh recipes for leading nuclear new build (28 June 2022)

Next
Next

Tuoreita reseptejä tuleviin ydinvoimaprojekteihin (28.6.2022)